Vecvecāku dienas PII “Namiņš”

Vecvecāku diena pasaulē nav tik populārā kā Mātes vai Tēva diena, bet daudzās valstīs to tomēr atzīmē. Vecmammas un vectēva diena ir pašu dārgāko personu godināšana. No tā, kur atrodas pasaulē konkrētā vieta, svinības notiek dažādos datumos.

Polijā Vecmāmiņas svin savu dienu 21. janvārī, Vectētiņi – 22. janvārī. Bulgārijā šī diena tiek svinēta 20. janvārī, Anglijā Vecmamīņas dienu svin 11. februārī, franči – marta pirmajā svētdienā, meksikāņi – jūnijā, bet Brazīlijā – 26. jūlijā. Itālijā – vecvecākus oficiālā līmenī godina oktobra pirmajā svētdienā. Turcija pirms pāris gadiem par Starptautisko Vectētiņu un vecmāmiņu dienu pasludināja 8. februāri, jo šis datums ir īsi pirms Svētā Valentīna dienas. Šo dienu par vecvecāku godināšanai vispiemērotāko datumu uzskata arī UNESCO un ES institūcijas. Japānā Vecmammas un Vectēva dienas vietā svin Vecuma cieņas dienu, kas notiek septembra trešajā pirmdienā, Latvijā 1.oktobrī ir atzīmējama kā Veco ļaužu diena.

Šajā dienā visiem mazbērniem ir īpašs gadījums, kad var izteikt saviem vevecākiem cieņu. Cēloņu pateicībai ir daudz – sākot ar mazbērnu aprūpēšanu, ģimenisko kopīgumu, labo piemēru rādīšanā, kā arī mazbērnu apdāvināšanā ar saldumiem un iemīļoto ēdienu pagatavošanā.

Mūsu pirmsskolas izglītības iestādē šogad godināja bērnu vecmāmiņas un vectētiņus oktobrī un novembrī, kad bija organizēti pasākumi veltīti Vecvecāku dienai. Pirmsskolas skolotājas pievērsa bērnu uzmanību vecvecāku nozīmei viņu ikdienā. Grupās pārrunāja par vērtībām un attieksmēm, ko spēj sniegt vevecāku klātbūtne. Bērni kā pateicību vecvecākiem darināja dāvanas. Vecvecāki kopā ar mazbērniem dejoja, priecājās, gāja rotaļās laikā.