Veikts pētījums par fizisko aktivitāti, uztura paradumiem un ķermeņa masas indeksu pirmsskolas vecuma bērniem Latvijā

Lai iegūtu informāciju par liekās ķermeņa masas un aptaukošanās izplatību pirmsskolas vecuma bērniem, kā arī par bērnu fizisko aktivitāti un uztura paradumiem Latvijā, Veselības ministrija sadarbībā ar sabiedriskā domas pētījumu centru SKDS, veikusi pētījumu.

  • Tajā secināts, ka saskaņā ar ĶMI novērtējumu gandrīz piektdaļai 5-gadīgo pirmsskolas izglītības
    iestāžu audzēkņu ir lieka ķermeņa masa vai aptaukošanās, kā arī desmitajai daļai audzēkņu ir
    nepietiekama ķermeņa masa.
  • Tikai nedaudz vairāk nekā trešā daļa 5-gadīgo bērnu katru dienu ēd augļus un
    dārzeņus.
  • Brīvdienās teju puse (49,0%) 5-gadīgo bērnu pie ekrāniem pavada 3 un vairāk stundas.
  • Vecāki nepietiekami apzinās liekās ķermeņa masas un aptaukošanās problēmu saviem
    5-gadīgajiem bērniem.
  • Bērniem, kuriem pēc antropometrisko mērījumu datiem tika noteikta lieka ķermeņa masa, 89,9% vecāku uzskata, ka ķermeņa masa ir normāla. Savukārt bērniem, kuriem konstatēta aptaukošanās, 41,3% vecāku domā, ka  ķermeņa masa ir normāla, un 53,2% – ka ir nedaudz lieks svars.
  • Pirmsskolas izglītības iestādēs fizisko aktivitāšu/ rotaļu nodarbībām grupiņās vidēji
    tiek veltītas 234 minūtes nedēļā jeb tikai apmēram 4 stundas nedēļā.
  • Pirmsskolas izglītības iestāžu personāls izmanto dažādas pieejas, lai bērniem veidotu
    veselīga uztura paradumus.
  • Izteiktas atšķirības dzimuma grupās nav novērojamas – lieka ķermeņa masa un aptaukošanās konstatēta 19,8% zēnu un 18,6% meiteņu. Tomēr vecāku viedoklis par šīs problēmas izplatību viņu bērniem ir krasi atšķirīgs.

Lieka ķermeņa masa un aptaukošanās ir daudzfaktoru veselības problēma, kuras attīstību galvenokārt veicina nesabalansēts uzturs un nepietiekama fiziskā aktivitāte. Lai apzinātu šīs problēmas izplatību populācijā un attiecīgi plānotu nepieciešamās intervences, nepieciešama problēmas pētniecība un uzraudzība.

Pētījuma dati sniedz ieskatu arī par ķermeņa masu potenciāli ietekmējošiem faktoriem, piemēram, bērna dzimšanas svaru, bērna zīdīšanu, uztura paradumiem ģimenē, laiku, ko bērni pavada pie ekrāniem, fiziskajām aktivitātēm brīvajā laikā un ar vecākiem, par nokļūšanu pirmsskolas izglītības iestādē un no tās, kā arī pirmsskolas izglītības iestādes vides atbilstību uztura un fizisko aktivitāšu paradumu veicināšanai bērniem.

Plānojot sabiedrības veselības programmas bērnu veselīgai attīstībai, jāņem vērā vecāku zināšanas un uzskatus, kā arī ģimenes sociālo kontekstu, nodrošinot vecākiem informāciju un veidojot izpratni par aptaukošanās riska faktoriem. Svarīgi iedzīvotājiem nodrošināt resursu pieejamību aptaukošanās profilaksei un ārstēšanai.

 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *